The Great Wall - Jinshanling


Pääsin toukokuussa käymään Kiinan muurilla, kohteessa jota olin odottanut ehkä eniten koko keväänä! Päivä Kiinan muurilla oli osa Pekingin viikonloppureissua, mutta kirjoitan itse Pekingistä erikseen ettei tule liian pitkä postaus. :) Jos haluat skipata tämän Kiina-henkisen matkustusstoorin, oleellisin osio eli kuvat löytyy lopusta!

Halusimme päästä Kiinan muurille omatoimisesti, jotta emme joutuisi maksamaan ylihinnoitellusta päiväretkestä. Tarkoituksena oli ehtiä klo 7.40 lähtevään bussiin, joka veisi meidät suoraan Kiinanmuurille Jinshanlingin osuudelle. Olin lukenut parilta nettisivulta, että turistibussi lähtisi Dongzhimenin metroasemalta, mutta valitettavasti ohjeita ei löytynyt sen enempää. Aseman yhteydessä oli linja-autoasema, mutta kaikki bussit näyttivät julkiselta liikenteeltä ja missään ei näkynyt opasteita tähän etsimäämme turistibussiin. Kävimme kysymässä neuvoa kiinalaisilta turistiryhmän vetäjiltä, mutta hekään eivät osanneet auttaa meitä sen enempää kuin Google.

Klo 7.40 aikoihin emme olleet vieläkään löytäneet bussia, ja aloimme harkitsemaan joko taksin tilaamista tai kohteen vaihtamista. Näimme kuitenkin bussiterminaalissa toisen eksyneen länkkärin, joka oli sattumalta menossa myös Jinshanlingiin. Hän osasi sanoa, että julkisella bussilla pääsisi osan matkasta, jonka jälkeen pääsisimme taksilla muurille. Emme keksineet parempaakaan vaihtoehtoa, joten menimme kyseiseen bussiin ja yritimme pyytää Google Translatella kuskia kertomaan meille, kun meidän pitäisi jäädä pois.

Reilun tunnin matkan jälkeen bussipysäkiltä nousi kyytiin nainen, joka selvästi etsi länkkärinaamoja. Kuultuaan määränpäämme hän viittoi meidät ulos bussista ja vei meidät pienelle minibussille. Nainen kuljetti meidät vanhalla minibussillaan loppumatkan, joka kesti reilun tunnin. Hintaa tuli noin 80 RMB (n. 10e)/henkilö, mikä oli ”privaattikuljetuksesta” ihan kohtuullinen hinta (saattoi hyvinkin olla riistohinta, mutta emme jaksaneet jäädä tinkaamaan). Perille päästyämme saimme sovittua, että nainen odottaa meitä kävelyreittimme päässä muutaman tunnin päästä. Lähdimme muurille siis hyvillä mielin, kun tiesimme että joku on odottamassa toisessa päässä eikä tarvitse järjestää vielä paluumatkaa erikseen.

Valitsimme reitin, jonka sanottiin kestävän n. kolme tuntia. Menimme ensin kaapelihissillä ylös muurille, josta tarkoitus oli kävellä 11 vartiotornin läpi ja siitä kävellä alas itäportille. Jinshanlingin osuus on rakennettu 1300-luvulla ja sitä on restauroitu 1500-luvulla, joten muuri ei ollut läheskään niin hyvässä kunnossa kuin kuuluisin (ja ruuhkaisin) Badalingin osuus. Muurilla näki sekä alkuperäistä että restauroitua osuutta, minkä takia olin kiinnostunut kyseisestä osuudesta. Lisäksi olin kuullut, että Jinshanlingissa on huomattavasti vähemmän turisteja kuin Badalingissa ja muilla osuuksilla, jotka ovat lähempänä Pekingiä.

Olimme onneksemme oikeassa turistien määrästä. Muurilla oli meidän lisäksemme muutamia kaveriporukoita ja pariskuntia, joten saimme nauttia maisemista kaikessa rauhassa. Kaupustelijoilta muuri ei silti välttynyt – muutamassa vartiotornissa oli paikallisia vanhuksia myymässä juomia ja turistikrääsää.

Jinshanlingin osuutta kuvaillaan keskivaikeaksi, ja huomasimme aika nopeasti tämän pitävän paikkansa. Jopa ”restauroitu” osuus oli paikoittain todella huonossa kunnossa, joten pidimme katseen tiukasti jaloissa monilla osuuksilla. Muuri on rakennettu maaston mukaan, joten monien vartiotornien välissä oli todella jyrkkiä laskuja ja nousuja – osassa nousuista oli korkeita portaita ja osassa ns. ”sileä” kivilaatoista tehty lattia. Kävelimme reitin läpi alle kahdessa tunnissa vaikka jäimmekin ottamaan paljon kuvia, joten aikataulu oli oikein sopiva.

Maisemat Kiinanmuurilta olivat upeat, onhan kyseessä yksi maailman tunnetuimmista rakennelmista.









Kommentit

Suositut tekstit