Kiina ja sovellukset 101

Kiinassa monet länsimaiset sovellukset ja nettisivut on estetty, mutta monille niistä löytyy vastaava kiinalainen sovellus. Wechattia lukuunottamatta sovellukset eivät mielestäni ole välttämättömiä Kiinaan matkustavalle, mutta ne helpottavat arkea huomattavasti. Kaksi asiaa, joissa Kiina on muuta maailmaa huimasti edellä, on maksaminen ja nettikauppa. Molemmat toimivat sovelluksilla, joita myös länkkäri oppii helposti käyttämään.

Kuten sanoin, jokainen voi itse harkita mitkä sovellukset ovat itselle tarpeellisia. Alta löytyy lyhyet esittelyt sovelluksista, joita olen itse käyttänyt (tai yrittänyt) käyttää Kiinassa. Heti alkuun voin sanoa, että monen sovelluksen käyttöön ja sovelluksilla maksamiseen tarvitsee kiinalaisen pankkitilin. Sen hankkiminen voi tuntua vaivalloiselta, mutta mielestäni se on ehdottomasti vaivan arvoista!



WECHAT

Wechat, kiinalaisittain Weixin, on ainoa sovellus jonka sanoisin olevan pakollinen Kiinassa asuvalle. Wechat on Kiinan Whatsapp, käytännössä jokainen kiinalainen ja vaihtari käyttää sitä yhteydenpitoon. Lisäksi Wechatin video- ja äänipuhelut toimivat yleensä paremmin kuin Skype tai Facetime, joten sovelluksen voi myös asennuttaa kotiväelle yhteydenpitoa varten.

Parasta Wechatissa on sen monikäyttöisyys, sillä viestien lähettäminen on vain yksi sovelluksen lukuisista toiminnoista. Wechatilla voi maksaa (lähes kaikkialla), siirtää rahaa kavereille, ostaa lento- ja junalippuja, leffalippuja, tilata ruokaa, julkaista kuvia tms. Tavallista viestintää lukuun ottamatta suurin osa ominaisuuksista siis edellyttää paikallisen pankkikortin yhdistämistä Wechattiin, mutta se käy nopeasti kunhan on hankkinut paikallisen pankkitilin.


ALIPAY

Alipayn tärkein funktio on maksaminen: sillä voi Wechatin tavoin maksaa (ihan kaikkialla), siirtää rahaa kavereille ja käyttää monia myös Wechatissa toimivia ominaisuuksia. Alipayn käyttöönotto oli muistaakseni helppoa, sillä sovellus toimii pääosin englanniksi. Kaikki sovellukset, joissa täytyy tehdä maksuja, yhdistetään siis Alipay- tai Wechat-tiliin (tai molempiin), jolloin maksaminen toisessa sovelluksessa käy todella kätevästi. Alipay on mielestäni hyvä lisäys Wechatin lisäksi, sillä Alipaylla maksaminen on hieman yleisempää kuin Wechatilla.


PLECO

Pleco on todella hyvä kiinan sanakirja, josta voi hakea sanoja sekä kiinaksi että englanniksi. Vahva suositus tälle sovellukselle, oli kielitaitoa tai ei.


GOOGLE TRANSLATE

Pakko antaa Google Translatelle ihan yhtä vahva suositus kuin Plecolle, suosittelen lataamaan molemmat Kiinaan tullessa. Google Translatessa ei välttämättä ole yhtä hyviä käännöksiä kuin Plecossa, mutta se toimii tilanteissa, joissa täytyy saada sanottua kokonainen lause kiinaksi (eikä kielitaito riitä :D). Olen käynyt kokonaisia keskusteluja, joissa itse kirjoitan Google Translateen ja kiinalainen kirjoittaa johonkin kiinalaiseen käännössovellukseen, ja suurimman osan ajasta viesti on mennyt perille. Google Translatella voi myös kääntää kiinankielistä tekstiä reaaliajassa, osoittamalla vain sovelluksen kameran kohti tekstiä. Myös puhelimen galleriasta voi valita kuvia/screenshotteja, joita haluaa kääntää (itselläni tämä toimi jostain syystä vain VPN-yhteydellä).


METROMAN

Metroman on nimensä mukaisesti sovellus, josta löytää Shanghain metrolinjat ja reittioppaan. Shanghain metro on suhteellisen helppokäyttöinen ja asemilla on aina englanninkieliset opasteet, joten sovellus ei ole välttämätön. Siitä on kuitenkin helppo tarkistaa esimerkiksi matkan kesto ja hinta.


GOOGLE MAPS/APPLE MAPS/BAIDU MAPS

Tämä on nyt niitä makuasioita.. Itse olen tottunut käyttämään Apple mapsia, joka on toiminut erinomaisesti (ja ilman VPN-yhteyttä!). Olen käyttänyt reittiohjeita enimmäkseen kävellessäni uuteen paikkaan, en ole siis testannut julkisen liikenteen reittiohjeita. Karttasovellus on varmasti hyvä perusvaruste Shanghaissa suunnistamiseen.

Baidu Maps on kiinankielinen versio Google Mapsista, mutta en itse käyttänyt sitä niin usein. Baidu Mapsista löytyy tarvittaessa hyvät reittiohjeet bussilla kulkemiseen.


DIDI

Didi on paikallinen Uber- ja taksisovellus, joka on todella hyödyllinen taksilla kulkemiseen. Kiinassa taksit ovat erittäin halpoja, mutta kuskit eivät osaa yleensä sanaakaan englantia. Didi-sovelluksessa osoitteen tai paikan nimen voi etsiä usein englanniksi ja kuski näkee reittiohjeet valitsemaasi kohteeseen. Perille tullessa maksu menee suoraan sovelluksesta, joten kuski ei voi sanella hintaa matkalle. Didi helpottaa Shanghaissa kulkemista huomattavasti!


OFO/MOBIKE

Kirjoitin aikaisemmassa postauksessa pyöräilystä ja siitä, kuinka kätevää se on täällä Shanghaissa. Ofo ja Mobike ovat yleisimmät pyörän vuokraukseen käytetyt sovellukset, joten toinen näistä on ehdottomasti hyvä perusvaruste Shanghaissa. Molempiin sovelluksiin pitää maksaa 25-35 euron deposit-maksu, jonka saa halutessaan takaisin. Ofo on käytännössä ilmainen, sillä kuulemma se antaa jatkuvasti ilmaisia "palkintomatkoja". Itselläni Ofo ei valitettavasti toiminut, sillä se ei hyväksynyt paikallisen pankkikorttini tietoja (tosin kuulemma siihen voisi käyttää myös suomalaista pankkikorttia). Mobike veloittaa jokaisesta matkasta noin 1-2 RMB, mikä on siis lähestulkoon ilmaista. Pyöräilen lähes päivittäin ja uskon, että käytän Mobikeen koko kevään aikana noin 15 euroa. Ofoja tuntuu olevan tarjolla hieman enemmän, mutta Mobiket ovat yleensä paremmassa kunnossa.


TAOBAO

It's a trap. Taobao eli Kiinan oma Ebay on koukuttava, mutta onneksi myös halpa. Taobaosta saa kaikkea mitä voi vain kuvitella, ja toimitus kestää yleensä noin 1-2 päivää. Olen tilannut mm. memory foam -patjan sänkyyni n. 25 eurolla, kesäsandaalit kolmella eurolla ja uudet Bluetooth-kuulokkeet seitsemällä eurolla. Englanninkielisillä hakusanoilla voi löytää yleisimpiä tavaroita, mutta kiinaa ei välttämättä tarvitse osata löytääkseen kaikkea. Sovelluksessa on kuvatoiminto, jossa voi valita kuvan puhelimen galleriasta, ja sovellus etsii kaikkea samannäköistä tavaraa. Himohamstraajan unelma siis.


MEITUAN/DIANPING

Meituan on yksi yleisimmistä ruokasovelluksista, joista voi tilata ruokaa samalla tavalla kuin Foodorasta tai Woltista. Itse en valitettavasti saanut Meituan-sovellusta toimimaan, mutta monet vaihtarit käyttivät sitä säännöllisesti.

Itse tilasin ruokaa Dianping-sovelluksella, joka on kokonaan kiinankielinen. Sovelluksen käyttäminen on kuitenkin kohtuullisen helppoa, kun sen kerran opettelee. Dianpingista voi myös mm. ostaa leffalippuja ja etsiä ravintoloita.


Viimeisenä muttei vähäisimpänä - itse asiassa ihan tärkeimpänä - VPN-SOVELLUS. Kiinasta käsin on todella vaikea saada toimivaa VPN-yhteyttä, joten muista hankkia tämä ennen Kiinaan matkustamista!



Kommentit

Suositut tekstit