MITÄ FUDANIIN/KIINAAN HAKEVAN OPISKELIJAN KANNATTAISI HUOMIOIDA


Sinulle, joka olet kiinnostunut Kiinasta: onneksi olkoon! Olet valinnut mielettömän hauskan, kiinnostavan ja omalaatuisen vaihtokohteen. Kiinassa on kuitenkin vaihtokohteena omia erityispiirteitään, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen lähtöä. Listasin alle muutamia Kiinaan ja erityisesti Fudanin yliopistoon liittyviä asioita, jotka kannattaa pitää mielessä.


Ettei tulisi ihan liian tylsä blogikirjoitus.. :)Netti ja VPN

Netin käyttö Kiinassa voi ajoittain olla turhauttavaa. Useat kaverini ovat harmitelleet huonoa nettiä ja sitä, kuinka kotiin on ollut vaikea pitää yhteyttä huonon yhteyden takia. Itselläni China Mobilen liittymä toimi todella hyvin pieniä katkoksia lukuun ottamatta. Hankin liittymän paikallisen opiskelijan kanssa, joten sain liittymältä juuri sen mitä halusin – mahdollisimman paljon nettiä.

Kuten moni varmasti tietää, Kiinan Great Firewall estää monien länsimaisten nettisivujen ja sovellusten käytön. VPN:n avulla voi kuitenkin kiertää palomuurin ja somettaa ihan normaalisti. Huolestuneille vanhemmille voi kertoa, että jokainen vaihtari ja expat Kiinassa käyttää VPN-yhteyttä, jopa monet kiinalaiset. Käytännössä sen käyttäminen on siis täysin sallittua ulkomaalaisille. VPN voi hidastaa nettiyhteyttä, mutta sitä ei ole pakko tietenkään pitää päällä jatkuvasti. Itselläni on Express VPN, joka tuntuu olevan yleisin ja parhaiten toimiva vaihtoehto.

Erityisruokavaliot

Kiinasta löytyy ihanan maukasta ja monipuolista ruokaa, mutta hygienia ja tarkkuus ruoka-aineiden kanssa on ihan omaa laatuaan. Kiinasta on helppo löytää kasvisruokaa, mutta aina ei välttämättä tiedä ihan satavarmasti, mitä on tilaamassa. Kasvissyöjän kannattaa siis valmistautua henkisesti siihen, että joskus lautaselta voi löytyä vähän lihaa. Ruoka-allergioiden osalta suurin haaste voi olla kielimuuri ja huonompi hygienia. Google Translaten avulla pääsee varmasti pitkälle, mutta ravintoloissa ei olla niin tarkkoja siitä, millä ottimilla on koskettu mihinkäkin ruokaan.

Viisumi

Yhden lukukauden vaihtareilla on X2-viisumi, jossa on yksi entry, eli toisin sanoen maasta ei saa lähteä kertaakaan. Itse hieman pelästyin ajatusta siitä, että olen ”jumissa” Kiinassa. Asia voi kuitenkin ratketa jo ennen lähtöä, sillä viisumihakemuksessa on mahdollista hakea double entryä, jolla voi lähteä maasta kerran. Sain itse double entry-viisumin, mutta hakisin sitä VAIN jos on varmasti aikaa tehdä vielä toinen hakemus siltä varalta, että double entry-hakemus ei mene läpi. Kiinaan päästyään voi hakea myös ylimääräistä entryä, joka maksaa n. 160 rmb eli suunnilleen 20 euroa. Viisumista ei kannata mielestäni murehtia liikaa, sillä pelkästään Kiinassa on valtavasti nähtävää.

Kielitaito

Kiinaan lähtevän ei ole pakko osata kiinaa, mutta alkeiden hallinta helpottaa arkea huomattavasti. Kiinalaiset eivät yleensä osaa sanaakaan englantia, lukuun ottamatta nuoria ja koulutettuja. Uuteen ja outoon elinympäristöön sopeutuminen voi olla helpompaa, jos osaa tilata ruokaa tai kysyä hintaa tms. Olen käynyt kyllä useita keskusteluita Google Translatella ja Plecolla, joten älypuhelimella pääsee jo pitkälle vaikka ei olisikaan kielitaitoa.

Lukukauden kesto

Itselläni lukukausi Fudanissa alkoi virallisesti 5.3, eli huomattavasti myöhemmin kuin monissa Euroopan maissa. Luennot kestävät kesäkuun puoleenväliin asti ja viimeinen tentti on 20.6. Virallisesti lukukausi päättyy vasta heinäkuun alkupuolella, mutta suurimmalla osalla vaihto-opiskelijoista opinnot loppuvat jo kesäkuussa.

Orientaatio. Niin mikä orientaatio..?

Tämä pätee vain Fudanin oikisopiskelijoihin, sillä en osaa sanoa muiden yliopistojen tai tiedekuntien käytännöistä. En saanut paikalliselta law facultylta tietoa minkäänlaisesta oikiksen omasta orientaatiosta, sillä sellaista ei ole. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä oikisvaihtareita on melko vähän. Törmäsin muihinkin vaihtareihin, jotka olivat samassa tilanteessa, joten orientaatio ei taida vielä olla ihan vakiintunut käytäntö kaikissa Kiinan yliopistoissa.. :D

Suurelle osalle Fudanin vaihtareista oli kuitenkin orientaatioviikko, joka oli opintojen virallista alkamispäivää edeltävällä viikolla (ja oletettavasti on jatkossakin näin). Itse pääsin orientaatioon mukaan, kun juttelin toiselle vaihtarille dormin aulassa ja hän lisäsi minut orientaation Wechat-ryhmään. Tämä mielessä suosittelisin ehkä saapumaan Shanghaihin hieman ennen virallista aloituspäivää. Orientaatioon pääsee varmasti mukaan, kunhan on oma-aloitteinen. Ja toivon mukaan siitä tiedotetaan jatkossa paremmin. :)

Asuminen

Shanghaissa asuminen on huomattavan kallista, joten vaihto-opiskelijalle paras vaihtoehto on edullinen kampusasunto. Yliopiston dormeilta saa sekä yhden että kahden hengen huoneita, ja kallein vaihtoehto – yhden hengen huone päärakennuksesta – maksaa n. 300-400 €/kk. Jos päätyy etsimään yksityistä vuokra-asuntoa, suosittelisin harkitsemaan sijaintia kunnolla. Fudanin kampus on n. 10 kilometrin päässä ydinkeskustasta, joten asunnon vuokraaminen kampuksen läheltä voi olla käytännöllisempi vaihtoehto.

Hintataso

Kiinassa on todella paljon halvempaa kuin Suomessa. Taksimatka keskustaan (n. 10 km) maksaa n. 6,5 €, puolen litran vesipullo n. 0,25 € ja kiinalaisessa ravintolassa ruoka on halvimmillaan n. 3 €. Matkabudjettia suunnitellessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että rahaa kuluu helposti erityisesti alkuvaiheessa, kun ostaa kodin tavaraa ja maksaa puhelinliittymän yms. Länsimainen ruoka on selvästi kalliimpaa kuin kiinalainen, ja vaatteiden hintataso on samanlainen kuin Suomessa.


Turvallisuus


Shanghai on Aasian tasolla erittäin turvallinen kaupunki. En ole tuntenut oloani turvattomaksi vielä kertaakaan Shanghaissa, vaikka olenkin kulkenut kaupungilla keskellä yötä moneen otteeseen. Toki maalaisjärki täytyy pitää mukana, en esimerkiksi naisena haluaisi kulkea yöllä keskustassa yksin. Suurin "uhka" Shanghaissa on taskuvarkaat erityisesti turistipaikoilla, ja niiltäkin voi välttyä pitämällä laukustaan kiinni. Yksi erityispiirre Kiinassa ja Shanghaissa on se, että lähes kaikkialla on valvontakameroita (joista suurimmassa osassa on jopa kasvojentunnistus) ja poliiseja, liikennepoliiseja tai muunlaisia vartijoita. Myös Fudanin kampusalue on erityisesti öisin tarkkaan valvottu. Itselleni tämä ylimitoitettu valvonta loi turvallisuudentunnetta, vaikka se aluksi tuntuikin vähän hassulta.

Kiinassa on mielestäni tärkeää pysyä avoimin mielin. Kaikki täällä on hyvin erilaista kuin Suomessa, niin hyvässä kuin pahassakin mielessä. Lähes jokainen vaihtari on kuitenkin samassa tilanteessa, joten koskaan ei tarvitse olla yksin ajatustensa kanssa. Loppujen lopuksi tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia vaihtokokemuksesta! :)

Kommentit

Suositut tekstit