Kurssit ja opiskelukulttuuri Kiinassa


Kiinassa opiskelukulttuuri on huomattavasti erilainen kuin Suomessa. Kursseja voi olla milloin tahansa 8-17 välillä ja vielä myöhään illalla näkee paikallisia opiskelijoita palaamassa yliopistolta dormeille. Vaihtareilla on tietysti vähän eri tilanne, mutta jonkin verran on hyvä varautua opiskelemaan.

Law schoolin päärakennus

Itselläni on viisi kurssia, jotka sain onneksi valittua ti-to. Pystyn siis lähtemään pidemmille viikonloppureissuille, kun monilla vaihtareilla on kursseja jopa viisi täyttä päivää viikossa. Undergraduate-kurssit ovat kansainvälistä oikeutta ja LLM-kurssit Kiinan oikeutta. Itse sain valittua kolme LLM-kurssia ja kaksi undergraduate-kurssia, vaikka aluksi minulle kovasti väitettiinkin, että voisin ottaa vain kaksi LLM-kurssia. Valitsemani kurssit ovat seuraavanlaiset: international commercial law, international financial law, Chinese IP law, white-collar crimes ja Chinese business trial system. Ensimmäistä lukuun ottamatta kursseilla on alle 10 opiskelijaa, eli valtaosa kursseista on pieniä.

Opetuksen laatu ja opettajien englannin taidot vaihtelevat paljon, joten kaikkia kursseja on hyvä kokeilla ennen kurssivalintojen tekemistä. Saimme kokeilla kursseja ensimmäiset kaksi viikkoa, jonka jälkeen teimme lopulliset kurssivalinnat. Suoritan lähes kaikki kurssini n. 3000 sanan esseellä, jonka aihe vaikuttaa olevan monilla kursseilla melko vapaa. Muutamalla kurssilla on lisäksi esitelmä ja yhdellä kurssilla on perinteinen tentti.

Oikiskampuksen eli Jiangwan-kampuksen kasvitieteellinen puutarha


Osa opettajista lukee pelkkiä luentodioja, mutta moni yhdistää luentodioihin keskustelua ja kysymyksiä. Parilla kurssilla käydään läpi todellisia tai kuvitteellisia oikeustapauksia. Undergraduate-kurssit ovat omalla tavallaan ehkä ”tiukempia”. Kurssit kestävät hieman pidempään, läsnäolo on ymmärtääkseni tarkempaa ja kotitehtäväksi tulee usein luettavaa. LLM-kursseilla ei ainakaan toistaiseksi ole vielä tullut kotitehtäviä. Läsnäolosta ei aina saa kovin tarkkaa tietoa, mutta yleisesti olen ymmärtänyt, että yli kolme selittämätöntä poissaoloa voi aiheuttaa ongelmia.

Kokoavasti voisin sanoa, että Kiinassa on hyvä varautua erilaiseen opiskelumentaliteettiin. Toisaalta uskon, että kursseista pääsee kyllä läpi kunhan ei tule liikaa poissaoloja. Jokaisella kurssilla on yksi luento viikossa, eli minulla on viisi luentoa viikossa. Kun luennot ovat vielä keskellä viikkoa, läsnäolopakko ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut vaivaa. Lisäbonuksena voisin vielä mainita, että LLM-opiskelijoilta voi saada hyviä vinkkejä opiskeluun ja kurssivalintoihin.

Kommentit

Suositut tekstit