Vinkkejä pakkaamiseen, lähtövalmisteluihin ja kohteeseen saapumiseen


Pienet käyttöohjeet tähän postaukseen:

Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus aiheuttaa lähtöahdistusta vaan antaa parempi kuva siitä, mitä Kiinaan (tai erityisesti Fudaniin) saapuessa voi odottaa kohtaavansa. Tiedän omasta kokemuksesta, että ennen lähtöä sitä "tärkeää" tietoa tulee joka suunnalta ja välillä siitä menee vain pää ihan pyörälle. Halusin kuitenkin kertoa muutamista jutuista vähän yksityiskohtaisemmin, sillä ainakin Fudaniin lähteville oikkareille on perinteisesti tullut aika niukasti tietoa. Fudanista puheenollen, monet vinkit liittyvät sattuneesta syystä nimenomaan Fudanin yliopistoon. On siellä joukossa kuitenkin muutama Kiinan tasolla tärkeä juttu, joten kuka tahansa Kiinaan lähtijä voi ainakin selata otsikot läpi ja katsoa löytyykö sieltä itselle oleellista tietoa. :)

Pakkausvinkkejä Kiinaan


Lämpimiä ja mukavia vaatteita
- Shanghain sää vaihtelee nollasta sataan, muista erityisesti ottaa lämmintä vaatetta. Shanghaissa 10 astetta tuntuu paljon kylmemmältä kuin Suomessa, johtuisikohan kosteudesta vai mistä.. Mukavat vaatteet on voittajan valinta, joskus on kiva vain löhöillä dormeilla. :)

Kopiot kaikista mahdollisista papereista

Sopiva adapteri
- Kiinassa on kolmea erilaista pistorasiaa, varmin valinta on mielestäni sellainen joka näyttää kahdelta suoralta pystyviivalta. :D No worries jos tulee väärä, niitä saa ostettua toki myös Kiinasta.

Fazerin suklaata tms. suomalaista
- Ei ehkä ihan pakollinen matkatavara, mutta oudossa ja uudessa maassa voi olla kiva olla jotain tuttua mukana. :)

Kosmetiikka
- Deodorantti: kiinalaiset ei kuulemma käytä deodoranttia, sitä kyllä saa Shanghaista (Watsons-ketju, Walmart) mutta hinta voi olla vähän korkeampi kuin Suomessa.
- Hiuslakka: sama juttu kuin deodorantin kanssa, tätä ei tosin saisi ottaa matkatavaroihin.
- Tamponit: sama juttu (Watsonista löytyy melko huono valikoima), ottaisin ehdottomasti Suomesta mukaan jos tarvitsee.
- Kaikkea muuta saa kyllä Shanghaista, mutta jos on tarkka esim. ihonsa kanssa niin ottaisin Suomesta mukaan jonkin verran kosmetiikkaa.

Itse en osaa pakata kevyesti, joten otin suosiolla kaksi matkalaukkua.



Saitko ennen vaihtoon lähtöä vaihtoyliopistostasi hyväksymistiedon ja ohjeita

Fudanin yliopistolta saa aika niukasti tietoa ennen lähtöä. Sain muutaman sähköpostin seuraavalla aikataululla:

  •         Noin vuosi ennen lähtöä: alustava hyväksyminen Fudanilta.
  •         3 kk ennen lähtöä: Alustava tieto siitä, että online-hakemusten liitteet ovat kunnossa. Tieto rekisterötymispäivästä. Alustava tieto siitä, milloin admission notice lähetetään.
  •         Noin 2 kk ennen lähtöä: Tieto siitä, että admission notice lähetetään 2 vk sisään.
  •         Noin 2 kk ennen lähtöä: Tieto siitä, että admission notice on lähetetty. Liitteenä kevään kurssivalikoima sekä tiedot law schoolilla rekisteröitymisestä.
  •         Alle 2 kk ennen lähtöä: Admission notice tuli postissa.


Admission notice-paketti on tärkeä siksi, että vasta sen saatuaan voi hakea viisumia Kiinaan.


Alkubyrokratia yliopistolla ja International Students’ Dormitorylla

Dormeilla asuminen:

Heti dormeille saapuessa kannattaa tehdä rekisteröityminen. Alkuun täytyy allekirjoittaa kasa kiinankielisiä lappuja ja maksaa mm. vakuusmaksu asunnosta. Ensimmäisinä päivinä pitäisi maksaa myös koko kevään vuokra; tämä onnistuu parhaiten dormien nettisivujen kautta.

Prosessiin kuuluu myös Fudanin pakollisen vakuutuksen maksaminen (400 rmb) ja viisumitiskillä käyminen (minulle ei koskaan selvinnyt mitä varten tämä vaihe oli, ja muistaakseni se onnistui vasta kun olin tehnyt rekisteröinnin yliopistolla).

Fun fact, dormin päärakennuksessa on ulko-ovet ja aulat kahdella eri puolella, muista käydä katsomassa, onko rekisteröintipisteitä myös toisella puolella 1. kerrosta (itse huomasin osan rekisteröintipisteistä vasta toisena päivänä.. :D)

Rekisteröityminen yliopistolla

Tämä oli yksinkertaisin osio, menin law schoolille tekemään nopean rekisteröitymisen ja sain ohjeet kurssi-ilmoittautumisen tekemiseen.  


Pitikö ilmoittautua kaupungin asukkaaksi tai poliisille

Jos asut international students’ dormitorylla, poliisille ei tarvitse rekisteröityä erikseen vaan asuntola tekee sen puolestasi. Jos taas asut yksityisellä vuokranantajalla, sinun pitää rekisteröityä poliisille 24 tunnin sisällä Kiinaan saapumisesta. Tästä määräajasta ei kannata joustaa! Rekisteröinti pitää tehdä joka kerta kun vaihtaa asuinpaikkaa, eli jos asut ensin hotellissa (hotelli tekee rekisteröinnin) ja muutat vasta myöhemmin yksityiselle, rekisteröinti pitää tehdä kun lähdet hotellista ja muutat uuteen asuntoon.

Julkinen (tai muu) terveydenhuolto opiskelijoille kohdemaassa

Fudanin kampuksella on jonkinlainen terveysasema, mutta en valitettavasti tiedä miten se käytännössä toimii. Jos tulee tarve käydä lääkärillä, vakuutusyhtiöillä on usein lista kohdemaan lääkäriasemista, joilla on sopimus vakuutusyhtiön kanssa. Lisäksi kannattaa tallentaa puhelimeen vakuutusyhtiön ”hätänumero”, johon voi soittaa ympäri vuorokauden.

Mitä papereita ja todistuksia kannatti tai piti ottaa mukaan

Paperwork, paperwork.. Vaihtoon lähteminen voi tuntua puuduttavalta paperisodalta, mutta hyvällä valmistautumisella välttyy lisävaivalta kohteessa. :) Varminta on ottaa mukaan kaikki dokumentit, jota tarvitsi hakuvaiheessa, mieluusti sekä paperikopiona että skannattuna. Erityisesti admission notice piti olla mukana lähes kaikkialla alkuvaiheessa, mm. pankkitiliä perustaessa.

Huom! Muistathan ottaa passin lisäksi myös passin viisumisivusta kuvan/kopion! Kiinassa passin (ja täten viisumin) kadottaminen voi johtaa aika vaivalloiseen prosessiin, ja uuden passin + viisumin saaminen on helpompaa kun on myös viisumista kuva.

Kuinka toimit ongelmatilanteissa, jos sellaisia tuli vastaan

Itselläni alun byrokratia sujui loppujen lopuksi aika sulavasti, pientä hämmennystä lukuun ottamatta. Suurin apu käytännön ongelmissa oli Wechatin ryhmächatit - yleensä joku aina tiesi miten asiat hoituu. Harva kiinalainen osaa englantia, joten käytännön ongelmat selvisivät parhaiten kysymällä muilta vaihtareilta. Opiskeluun liittyvistä asioista voi myös kysyä yliopiston international students’ officelta, ja dormeihin liittyvistä asioista voi ottaa yhteyttä asukastoimikuntaan Wechatin kautta.



Kommentit

Suositut tekstit